NBA poredak – tablica i rezultati

National Basketball Associaton, NBA liga je najjača i najkvalitetnija košarkaška liga svijeta. Njen sistem sa izborom pickova u kome najlošije ekipe imaju najveće šanse da dobiju najbolje igrače je i doveo do toga da NBA tablica bude jako ujednačena. 

To čini i da NBA utakmice budu jako zanimljive i kada igraju ekipe iz vrha i dna tablice. Često nam NBA tablica donese razna iznenađenja, prije svega jer često gledamo kako novi igrači već u prvim profesionalnim sezonama eksplodiraju. S razlogom je NBA liga najpraćenija košarkaška liga svijeta. Mnogi ljubitelji košarke s naših prostora zbogu utakmica NBA lige ostaju budni do jutarnjih sati. 

“Talent pobjeđuje utakmice, ali timski rad i inteligencija osvajaju prvenstva”
– Michael Jordan

NBA tablica

NBA ligu čini ukupno 30 ekipa koje se kroz dvije divizije, Istočnu i Zapadnu bore za svoje mjesto u doigravanju za prvaka. Tokom sezone svaka ekipa igra 82 utakmice, po 41 doma i na gostujućim parketima. Naravno, tablica se pravi na osvoju osvojenih bodova, tj. prema procentu pobjeda u regularnom dijelu sezone.

Šest najboljih ekipa Zapadne Konferencije i šest najboljih ekipa Istočne Konferencije obezbjeđuju mjesto u doigravanju. Ekipe koje sezonu završe između sedmog i desetog mjesta kroz play-in doigravaju za mjesto u play offu. Nakon toga slijede i najveća uzbuđenja, najbolje ekipe NBA lige razigravaju za prvaka. Playoff se igra kroz sistem best of 7, tj. na četiri pobjede a u svakoj rundi pred domaćeg parketa ima ekipa koja je u regularnom dijelu sezone bila bolje plasirana. Prvak Zapada i prvak Istoka po istom principu igraju u velikom NBA finalu koje ujedno određuje i osvajača NBA lige.

U nastavku možete vidjeti kako izgleda aktuelna NBA tablica. Nudi se prikaz stanja na tablici za sve ekipa po divizijama a NBA rezultati uživo su osvježeni. To znači da možete vidjeti tablicu NBA lige u trenutnom vremenu. Također, možete pogledati i vidjeti broj odigranih utakmica svake ekipe, omjer pobjeda i poraza kao i rezultate doma i u gostima. Nudi se i prikaz mjesta koje uz trenutno stanje na tablici idu u play off i play in. Osim toga možete pogledati i najvisočije NBA kvote za tekuću sezonu.


NBA rezultati

Sve koje zanima NBA poredak na tablici sigurno da žele provjeriti i posljednje rezultate. NBA rezultati u posljednjem periodu mogu biti jako korisni i ukoliko ste ljubitelj sportske kladionice, posebno ukoliko određena ekipa ima problema sa ozljedama. U ovom dijelu možete provjeriti svih ekipa i Istočne i Zapadne Konferencije kao i mnoge druge korisne stvari sa prethodnih ali i narednih utakmica.

Možete vidjeti gdje se igra određena utakmica kao i broj navijača koji će prisustvovati u dvorani. Također je dostupna značajka usporedbe koeficijenata kako bi naši posjetioci u svakom momentu mogli igrati uz najvisočiji tečaj i na taj način maksimalno povećali svoj potencijalni dobitak. Usporedba koeficijenata je dostupna za razne markete poput klađenja na pobjedu, zbroja poena, hendikepa i mnogih drugih.

Također će mnogima koristiti i značajka NBA rezultati uživo. Ona omogućuje našim posjetiocima da prate rezultate utakmice koje su u toku. Dostupan je i NBA raspored za naredne dane kako bi ljubitelji NBA lige imali sve neophodne informacije.


NBA kvote

U ovom djelu možete pronaći usporedbu kvota za sve utakmice NBA lige. Jednim klikom na utakmicu otvorit će vam se ponuđene kvote za moneyline klađenje u najboljim online kladionicama. U padajućoj listi “select betting market” imate mogućnost provjeriti kvote i za ostale markete za klađenje za određenu utakmicu NBA lige.

Ovaj dio će sigurno koristiti svima koji žele maskimizirati svoje dobitke od sportskog klađenja. U svakom momentu možete pronaći najvisočije dostupne kvote za sav NBA raspored utakmica svakog dana, bez obzira na market za klađenje koji želite igrati. To omogućuje da uvijek igrate uz najvisočije kvote što će maksimizirati vašu zaradu ili pak minimizirati gubitke. Ipak, da bi u svakom momentu mogli pronaći najbolju kvotu za klađenje neophodno je imati korisničke račune više online kladionica.


Povjest NBA lige

Košarka u Sjedinjenim Američkim Državama se u svojim početcima igrala kroz nekoliko manjih liga. To je promjenjeno osnivanjem NBA lige, 6. lipnja 1946. godine. Sam početak je bio težak za samu ligu. Ona je uključivala svega 11 ekipa u svojoj prvoj sezoni. U prvim sezonama nakon osnivanja liga je prošla kroz razne izazove a prihodi su bili jako niski.

Ipak, pojave prvih superzvijezda početkom 1950-ih godina su značile mnogo za razvoj same lige ali i za prihode i popularnost. Iduće desetljeće donijelo je legendarnog Wilta Chamberlaina te još nekoliko superzvijezda poput Oscara Robertsona i Jarrya Westa. Upravo su oni, kao i nekoliko promjena doveli i do novog velikog napretka.

Tada je uvedena i linija za tri poena kao i ograničavanje dužine napada što je imalo veliki uticaj na ovaj sport. Eksponencijalni rast NBA lige se nastavlja i u idućem desetljeću koga svi ljubitelji košarke poznaju po legendama poput Kareema Abdul-Jabbara, Juliusa Erwinga, Magica Johnsona i Larrya Birda. Tada NBA liga postaje jedno od najpraćenijih sportskih dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kraj prošlog stoljeća je učinio NBA ligu jako popularnom među svim ljubiteljima sporta. Teško je naći osobu koja ne zna tko je Michael Jordan ili pak Shaquille O’Neala. Oni su do danas ikone ovog sporta ali i ove lige koja se iz godine u godinu razvija. Kraj prošlog stoljeća je prošao i kroz nekoliko incidenata te su sada i pravila i sankcije nešto oštrije. Sada gledamo mnogo bržu korašku, treninzi su dovedeni do savšenstva, mnoštvo je superzvijezda i s razlogom je NBA liga daleko najpraćenije košarkaško natjecanje.


NBA liga najtrofejniji klubovi

Nakon završetka svake sezone najjače košarkaške lige svijeta održava se Draft u kome sve ekipe biraju igrače sa sveučilišta, srednjih škola ili pak iz drugih liga. Najlošije rankirana ekipa iz prethodne sezone ima najveće šanse na lutriji da dobije bolji pick na draftu. To je dovelo do toga da ekipe koje su bile u dnu dobiju najveće košarkaške nade i već kroz nekoliko sezona imaju priliku da budu u samom vrhu. Uz takav sustav i uz salary cap ne iznenađuje da je kroz historiju mnoštvo franšiza imalo svoje periode u kojim su dominirali no ipak kroz historiju se izdvaja nekoliko:

Boston Celtics

Kroz historiju je ekipa Boston Celticsa najuspješnija u najjačem košarkaškom klupskom natjecanju. Klub osnovan 1946. godine se takmiči od prve sezone u NBA. Naslov prvaka su osvajali u 18 navrata po čemu su rekorderi.

Popularni Celticsi igraju u TD Gardenu gdje su donijeli ukupno 11 naslova prvaka Istoka. Zlatno doba Celticsa je bilo od 1960-ih do 1980-ih godina. Iako su u tri decenije osvojili svega dva naslova navikli smo da su jedna od najkvalitetnijih ekipa koja ima veliku ulogu u doigravanju.

Los Angeles LakersLos Angeles Lakersi su najtrofejnija ekipa sa Zapada. Najveći su rivali Boston Celticsu sa kojim su igrali najveći broj NBA finala a ujedno su uz Celticse najtrofejnija ekipa lige.

Popularni Lakersi igraju domaće utakmice u Crypto Areni na koju su donijeli 17 naslova prvaka. Osim toga u 19 navrata su bili prvaci konferencije a kroz historiju su imali nekoliko dominantnih perioda.

Chicago Bulls

Ukoliko gledamo broj osvojenih titula Chicago Bullsi su daleko od najtrofejnijih ekipa NBA lige. Ipak svi pamte legendarnu generaciju pod Philom Jacksonom sa MJ-om i Pipenom koja je ujedno i najdominantnija generacija u historiji.

Ekipa iz United Centra je ukupno u šest navrata osvajala naslov prvaka. Ipak, svi naslovi franšize su došli sa tom legendarnom generacijom od 1991. do 1998. godine. Bullsi su ujedno i jedini neporažen višestruki osvajač u NBA finalu.

Golden State WarriorsGolden State Warriorsi su najbolja franžiza u ovom stoljeću. Oni su u posljednjem destljeću na krilima Stepha Currya, Klaya Thompsona i ostalih došli do četiri naslova prvaka.

Ujedno su i jedna od najdominantnijih generacija a po mnogima na NBA parketima nikada nije igrala kvalitetnija ekipa od one koja je igrala pet uzastpnih NBA finala.

Philadelphia 76ersSvi pamte onu legendarnu generaciju 76ersa koja je predvođena Iversonom igrala po mnogima za oko najljepšu košarku u historiji ovog sporta.

Na žalost ta generacija je igrala u vrijeme Lakersa sa Shaqom i više od plasmana u NBA finale nisu mogli. Bez obzira što tada nisu došli do titule, 76ersi su trostruki prvaci, devetorostruki finalisti te ih moramo ubrojati među najbolje franšize.

NBA pobjednici po sezonama

U nastavku možete pogledati osvajače Premier League po sezonama od početka ovog stoljeća:

  • 2000 – Los Angeles Lakers
  • 2001 – Los Angeles Lakers
  • 2002 – Los Angeles Lakers
  • 2003 – San Antonio Spurs
  • 2004 – Detroit Pistons
  • 2005 – San Antonio Spurs
  • 2006 – Miami Heat
  • 2007 – San Antonio Spurs
  • 2008 – Boston Celtics
  • 2009 – Los Angeles Lakers
  • 2010 – Los Angeles Lakers
  • 2011 – Dallas Mavericks
  • 2012 – Miami Heat
  • 2013 – Miami Heat
  • 2014 – San Antonio Spurs
  • 2015 – Golden State Warriors
  • 2016 – Cleveland Cavaliers
  • 2017 – Golden State Warriors
  • 2018 – Golden State Warriors
  • 2019 – Toronto Raptors
  • 2020 – Los Angeles Lakers
  • 2021 – Milwaukee Bucks
  • 2022 – Golden State Warriors
  • 2023 – Denver Nuggets
  • 2024 – Boston Celtics

150€
(prvi depozit): 100%
Posjeti Ivibet
  • Gledanje prijenosa i klađenje uživo
  • VIP program za najaktivnije igrače
  • Kriptovalute i mnoge druge metode plaćanja
94% Omjer isplate
150€ (prvi depozit): 100%
Posjeti Ivibet
  • Gledanje prijenosa i klađenje uživo
  • VIP program za najaktivnije igrače
  • Kriptovalute i mnoge druge metode plaćanja
Ivibet Recenzija